Kedves Olvasó, igen, jó helyen jársz, ez az egykori "Indiában járunk" blog, mely mostanra átvedlett a fenti megnevezésre és több élménybeszámolónak is helyet fog adni.

2009. október 31., szombat

Darjeeling 7

Itt vagyunk, nem izgulni! :)
Lett vegre jegyunk hetfore, remelem, nem valami atvagas. A multkori pasasok odarendeltek masnap delelottre, egyebkent jo fejek, mindennap talakozunk veluk, mert itt dolgoznak az egyik netcafeban, de nem tudtak masnap sem jegyet szerezni, erre megmondtuk nekik, hogy akkor mi is tovabb probalkozunk mashol. Vegul kaptunk egy cimet, ahol mara meglett a jegy, ide is irom a buro nevet, mert sem az LP-ben, sem a masik konyvunkben, amit itt vettunk, nem emlitik: GUPTA Tours. Egeszen kozel van az allomashoz.
Tegnap elmentunk a Botanikus kertbe a teaultetvenyen keresztul, mert azt hittuk, en legalabbis, hogy ott van kozel. Ott is volt, de nem kozel, egeszen a varos kozepeig (legvonalban) vissza kellett setalni, de nem ez volt a baj, hanem hogy vegig meredeken ment az ut, azt hittem, kikopom a tudomet, mire felertunk. Elotte viszont olyan mazlink  volt, hogy lattuk, hogy a teaultetvenyen eppen szedtek a vencsajok, meg 1-2 kevesbe ven is, a teat, csipkedtek a teacserje felso hajtasait es viccesen dobaltak hatrafele a hatukon levo kosarba. Mindegyik feje folott egy-egy esernyo, mint szerves tartozeka a felszerelesuknek, ugyanis odatuzott a nap. Utana kezdodott a kirandulas a botanikus kertbe. En igazan nem ertem, hogy lehet igy elni, mindenfele lakohaz kozott haladtunk, kedves, mosolygos emberek kozott, kozben meg megfulladsz a buztol es akarmerre nezel, szemethalmok, es folyik a szennyviz a nyitott csatornakon. Milyen lehet a tobbi varos, ha Darjeeling is ilyen? No, de elertunk a botanikus kertbe es ott nagyon nagy tisztasag volt, szemetladak es tablak, hogy mindenki legyen olyan kedves es oda szemeteljen. A gyujtemeny szerintem nem tul gazdag, az orchideaallomany sem, viszont gyonyoru szep.
Utana visszamasztunk a varosba (akarcsak a Gellerthegyre masznank fel naponta 10x, olyan ez a varos, csak annal magasabban van). Az alsovaros egy hatalmas piac es nem is annyira a romlo cuccoktol buzlik, mint inkabb a rettenetes kipufogogazoktol. Azt hinne az ember, hogy egy hegyvideki udulovaros nem ilyen, de Indiaban ugy latszik, igen, meg lehet fulladni, gyorsan fel kell menni a felsobb reszekre.
Persze ne higgye senki, hogy nem erzem jol magam, de azert az ilyesmirol is kell beszelni asszem. Furcsa kettosseg ez a varos - gondolom, a tobbi is -, jelen van a sok szep megbamulnivalo es a nagyon nagy igenytelenseg. Erdekes, amit mar talan emlitettem, hogy a szuk utcakon a forgalom hatalmas es mindenki arra megy, amerre akar, a jarmuvek dudaval jelzik, hogy eppen jonnek, vigyazat. Sok az ember, nem csak kulfoldi, hanem belfoldi turista is, de furcsa modon megsem ernek hozzad, nem loknek fel.
Rettento sok gyerek van, minden iskolanak mas uniformisban jarnak a tanuloi. Az egeszen picik is egyedul mennek az utcan hazafele, aranyosak, jokedvuek, mosolyognak, hancuroznak. Erdekes elkepzelni az itteni gyerekek eletet, kilepnek a rozzant otthonukbol es a vilag egyik legszebb tajat latjak, amerre csak neznek.
Ott tartottam, hogy igyekeztunk a varosba fel, elmentunk egy hofeher bengali hindu templom mellett, amit a sracok kinyitottak nekunk, hogy megnezhessuk.
Tegnap este ettunk chowmint a kozeli piacon, ez zoldseges piritott teszta, amilyet nalunk is kapni a kinai ettermekben. Kesobb E a csirkehusost is megkostolta, de az nem volt olyan jo.
Ma sokaig aludtunk. Mire osszeszedtuk magunkat, a szallo Konferencia termeben, ami nagyon elokelo (bar baromi hideg van ott is) valami kereszteny gyules tombolt, hatalmas hallelujak es hegeduszo-kiseret, kiabalas, ahitatoskodas. Utana jott a vonatjegy atvetele, en kisse fostam, hogy megint csak visszahivnak majd, jegy meg sehol, de meglett vegul.
Ezutan megneztunk ket templomot, egy hindut az allomasnal, es egy tibeti buddhistat, amibe ugy jutottunk be, hogy eppen akkor jott egy no, kinyitotta es szolt, hogy nyugodtan nezzuk meg, amikor elmegyunk, zarjuk be a kaput a lakattal, majd a no balra el. Jo erzes, hogy biznak az emberben, pedig az adomanyok is ott voltak rizsbe szurkodva  a templomban, de nem feltek tole, hogy elvisszuk.
Estefele elmentunk a Chowrasta (foter) folott az Observatory hillen levo templomokba. Ide mindenkeppen menjen el, aki erre jar, hihetetlenul sok imazaszlo van fellogatva, amin majmok ugrabugralnak. Nagyon latvanyos, marmint a sok imazaszlo, nem a majmok, amelyektol en egy kicsit tartok oszinten szolva, mert eleg kiszamithatatlanok.  Ja, es ennek kovetkezteben most itt ulok egy piros pottyel (tika) a homlokomon, mert volt ott egy hindu szenthely is, ahol  megaldottak minket, gyujtottunk fustoloket es gyertyat, leperkaltuk az adomanyt, erre kaptunk tikat a homlokunkra.
Volt itt egy nagy unnepseg a Chowrastan tegnap, ket iskola egyesulesenek 130. evfordulojat unnepeltek. En is leultem egy kicsit nezni, adogattak egymasnak a selyemsalakat tiszteletuk jeleul, Angliabol is jott valami vendeg, utana az iskolasok musora kovetkezett, de azt mar nem tudtuk a jegyek miatt megnezni, meg a tuzo nap miatt, amit ma sajnos elegge hianyoltunk.