Kedves Olvasó, igen, jó helyen jársz, ez az egykori "Indiában járunk" blog, mely mostanra átvedlett a fenti megnevezésre és több élménybeszámolónak is helyet fog adni.

2009. október 29., csütörtök

Darjeeling 6



Most kezdek egy kicsit pipa lenni. Nem tudom beolvasni az egyik kartyamat, igy a mai kepek lehet, hogy elmaradnak, remelhetoleg nem orokre.
Masik problema, hogyan jutunk el Darjeelingbol Varanasiba. Holnaputanra mar nincs hely, kulonben is akkora tomeg tulekedett a kisvonat jegypenztaraban, ahova kuldtek jegyet venni, hogy csak na. A pasas a penztarban olyan angolt beszelt, hogy igen vajtfulunek kellett ahhoz lenni, hogy akar egy szot is megertsen az ember, mikozben a belet kinyomta a tobbi, foleg turistak. Vegul otthagytuk a fenebe az egeszet es delutan visszamentunk a turiszt buroba, ahonnan a palyaudvarra kuldtek jegyet venni. A pasas ma kinyogte, hogy ja, mashol is lehet jegyet venni! Es megadta egy utazasi irodanak a cimet. Ilyenkor utni tudnek. Oda mar ma nem mentunk el, valszeg bezart. Vegul hazafele eszrevettunk egy kis irodat a szallasunkhoz kozel, bementunk es a srac elkezdett valamit intezni, aminek az lett az eredmenye, hogy holnap reggel 9-re visszamegyunk, aztan vagy lesz hely, vagy nem...
Ez a vege volt a mai napnak (eddig).
Az eleje meg a kovetkezokeppen alakult:
Hajnalban gyonyoru rozsaszin szinben jatszott a Kanchendzonga es a kornyeke, kiugrottunk az agybol megnezni.
Mara tovabbi kolostorlatogatasok voltak beutemezve, fuszerezve a jegyvasarlassal, ami kello alaphangulatot adott, foleg, hogy szegeny E jocskan megfazott es nem erezte igazan jol magat.
A kisallomasrol mar emlitettem, milyen felcukkolt allapotban jottunk el, innentol viszont jol alakultak a dolgok. Taxival elmentunk Ghoom kornyekere es 4 erdekes es szep kolostort sikerult megneznunk. A taxis egyik helyrol a masikra vitt minket, majd vissza is hozott Darjeelingbe potom 300 ruppoert. Igaz, utkozben beigertunk neki +30-at, mert kezdett kicsit elhuzodni a kirandulas, amit a vegen fel akart emelni +100-ra, de mi mondtuk, hogy 330 volt a megegyezes, mire megsertodott es  csak a 300-at vette el. Jol kitolt velunk!
A kolostorokban mindenhol megneztuk az imatermet, amit volt, ahol nekunk nyitottak ki, korbementunk korulotte az oramutato jarasaval megegyezoen, mikozben mormolva hajtottuk az imamalmokat. Mindenhol voltak hatalmas nagy egyedulallo imamalmok is, amik a tegnapihoz hasonloan kis csengoket szolaltattak meg. Es kisebb-nagyobb sztupak. Ami egyedi volt bennuk, azt rovidesen elmeselem.

Dunggon Samten Choling Monastery
Amikor odaertunk, meg csak a szerzetesek nyuzsiztek az udvaron. Nehany idosebb es sok kicsi, akik mint a megvadult kiskecskek, kergetoztek. Egynemelyik az udvaron szorgalmasan mosta a szennyest. Ebben a kolostorban egy 4,8 m magas eljovendo Buddhaszobor talalhato. Teat akartunk inni, de nem volt eppen villany (allitolag), kesobb szoltak, hogy de meleg tej, az van. Azt biztos valami massal melengettek, hehe. Kertunk E-nek egy bogrevel.

Doling Gum Sakya Guru Gompa
Itt kulon kis hazikoban volt a ket hatalmas imamalom. Az imahaz mogott a szerzetessracok nagy vehemenciaval kriketteztek.

Yiga Choling Monastery
Mar megint bekavartunk valami nem turistas telepre, bar most taxival. A vegen egy szep kolostor all. Bent a szerzetes  megengedte E-nek, hogy megnezegessen egy nagyon oreg hosszukas konyvet, amire E-nek mar eleg regota fajt a foga. Ilyen konyveket a szertartasokhoz hasznalnak. Itt is volt egy nagy Maitreya (eljovendo Buddha) szobor.

Dali Monastery
Ez egy hatalmas nagy kolostor, megfelelo idegenforgalommal. Sokkal gazdagabb is, mint a tobbi, a turistakat szervezetten is ide hordjak. Kifogastalanul karban van tartva, az epulet egesz tomege messzirol latszik a hegyoldalon. Itt is az udvaron szaladgaltak a kis szerzetesek, a nagyobbak csak uldogeltek. Volt egy kulonterem, amiben 6 db nagy, arany szinu imamalom volt, majdnem mindegyik elott ult 1-1 oreg szerzetes, vagy ~no es hajtogattak, mikozben mormoltak. Minket is beinvitaltak ide egy hajtasra. Arrebb egy konyvtarba kerultunk be, majd a kavezoban egesz finom kavet ittunk. Egy hatso ablakon keresztul gagyi szexualis abrazolasokat lattunk (ertsd: nem eredeti), de nem tudtuk tuzetesebben megnezni, mert arra jott egy szerzetes a mogorva kutyajaval. Ez a kolostor a drukpa kagyu iranyzathoz tartozik, vagymi. :)
Ez itt az utolso kepen az egyik kedvenc kajank, a csirkehusos gozolt momo.