Kedves Olvasó, igen, jó helyen jársz, ez az egykori "Indiában járunk" blog, mely mostanra átvedlett a fenti megnevezésre és több élménybeszámolónak is helyet fog adni.

2009. november 13., péntek

Amritsar 2

Ma borongos idore ebredtunk. Tan ettol, vagy megsem, en egesz nap komaban voltam es annyit aludtam, mint meg soha. En!!
Talaltunk egy ujabb kajaldat reggelizeshez, nem lett volna semmi baj vele, ha nem pottyan a fejemre egy akkora csotany eves kozben, mint egy haz. Jot roppant, amikor az egyik pasas a talpaval kivegezte. Utana elojott meg egy mellolem, talan nem birtak a szagomat, hogy mindegyik mellolem akart vilagga menni.
Ma elmentunk a Mata templomba. Kenytelen vagyok visszaszivni, amit korabban Amritsar friss levegojerol irtam, az csak az Arany templom kornyekere vonatkozik. Szivtuk rendesen a szmogot az autoriksarol utkozben. Viszont volt egy piros lampa, szerintem az elso, amit Indiaban lattunk mukodni es meg is alltak a jarmuvek! (Majdnem mind.)
A Mata templom barlangtemplomkent hirdeti magat. Haaaat, ez annyiban valos, amennyire a Vidam parkban az elvarazsolt kastely kastelynak mondhato... Amugyis egesz vegig vidamparkos erzesunk volt (bocsanat minden hivotol, de tenyleg). Ez egy hindu templom, ujabb, a mult szazadban epult egy indiai holgy tiszteletere, akinek a kepet, szobormasat tobb helyen is lehet latni a templomban. Bemesz a templomba, felkuldenek az emeletre es innentol kezdve kezdodik a moka. Kis folyosok, lepcsok mindenfele, van, ahol negykezlab kell atmaszni (gondolom, az aktualis istenseg elotti tiszteletbol) egy alaguton, majd ujabb folyosok, persze szentek mindenhol, ahogy nagyerzsi mondana, mint a cellovoldeben, igen elnagyoltan kifestve, megmunkalva. Ez egyebkent minden hindu templomra jellemzo. Masik helyen ujabb negykezlabas maszas, a masik oldalon egy vizesarok, na jo, nem vizesarok, hanem csatorna, azon vegig kell menni, ugy lephetsz tovabb a kovetkezo allomasra. Nagyon vicces az egesz (nekunk). A templomba allitolag azert jarnak a fiatal nok, hogy termekenyek legyenek.

Utana visszautban megkostoltunk az utcan egy krumplis valamit. Ilyet mar sok helyen lattunk. Kb. 5 cm atmeroju felfujt krumpli (olajban kisutve), a belseje ures. Amikor kersz, akkor az egyik ujjaval az arus betori a krumpli vekony tetejet es a belsejet megtolti valami morzsalekos dologgal, asszem az is krumplibol van. Ezt az egeszet belemartja egy piros szirupos szoszba, ami leginkabb az edes-savanyu martashoz hasonlit. A krumplikat egy femtanyerra rakja es mar eheted is. Egyszer jo volt kiprobalni, de ennyi (nekem) eleg is volt belole.
Utana ebed: toltott paneer mentaszosszal, sult hagymaval, sultkrumplival, kis kaposztasalival, isteni! Aztan megint koma a szalloban. Kivancsi vagyok, fogok-e tudni ejjel aludni.
Meg van egy programpont mara, megnezzuk az Arany Templomban, hogyan fektetik le aludni a Szent Konyvet.
A kovetkezo beirasig pussz mindenkinek!