Kedves Olvasó, igen, jó helyen jársz, ez az egykori "Indiában járunk" blog, mely mostanra átvedlett a fenti megnevezésre és több élménybeszámolónak is helyet fog adni.

2009. október 29., csütörtök

Darjeeling 6



Most kezdek egy kicsit pipa lenni. Nem tudom beolvasni az egyik kartyamat, igy a mai kepek lehet, hogy elmaradnak, remelhetoleg nem orokre.
Masik problema, hogyan jutunk el Darjeelingbol Varanasiba. Holnaputanra mar nincs hely, kulonben is akkora tomeg tulekedett a kisvonat jegypenztaraban, ahova kuldtek jegyet venni, hogy csak na. A pasas a penztarban olyan angolt beszelt, hogy igen vajtfulunek kellett ahhoz lenni, hogy akar egy szot is megertsen az ember, mikozben a belet kinyomta a tobbi, foleg turistak. Vegul otthagytuk a fenebe az egeszet es delutan visszamentunk a turiszt buroba, ahonnan a palyaudvarra kuldtek jegyet venni. A pasas ma kinyogte, hogy ja, mashol is lehet jegyet venni! Es megadta egy utazasi irodanak a cimet. Ilyenkor utni tudnek. Oda mar ma nem mentunk el, valszeg bezart. Vegul hazafele eszrevettunk egy kis irodat a szallasunkhoz kozel, bementunk es a srac elkezdett valamit intezni, aminek az lett az eredmenye, hogy holnap reggel 9-re visszamegyunk, aztan vagy lesz hely, vagy nem...
Ez a vege volt a mai napnak (eddig).
Az eleje meg a kovetkezokeppen alakult:
Hajnalban gyonyoru rozsaszin szinben jatszott a Kanchendzonga es a kornyeke, kiugrottunk az agybol megnezni.
Mara tovabbi kolostorlatogatasok voltak beutemezve, fuszerezve a jegyvasarlassal, ami kello alaphangulatot adott, foleg, hogy szegeny E jocskan megfazott es nem erezte igazan jol magat.
A kisallomasrol mar emlitettem, milyen felcukkolt allapotban jottunk el, innentol viszont jol alakultak a dolgok. Taxival elmentunk Ghoom kornyekere es 4 erdekes es szep kolostort sikerult megneznunk. A taxis egyik helyrol a masikra vitt minket, majd vissza is hozott Darjeelingbe potom 300 ruppoert. Igaz, utkozben beigertunk neki +30-at, mert kezdett kicsit elhuzodni a kirandulas, amit a vegen fel akart emelni +100-ra, de mi mondtuk, hogy 330 volt a megegyezes, mire megsertodott es  csak a 300-at vette el. Jol kitolt velunk!
A kolostorokban mindenhol megneztuk az imatermet, amit volt, ahol nekunk nyitottak ki, korbementunk korulotte az oramutato jarasaval megegyezoen, mikozben mormolva hajtottuk az imamalmokat. Mindenhol voltak hatalmas nagy egyedulallo imamalmok is, amik a tegnapihoz hasonloan kis csengoket szolaltattak meg. Es kisebb-nagyobb sztupak. Ami egyedi volt bennuk, azt rovidesen elmeselem.

Dunggon Samten Choling Monastery
Amikor odaertunk, meg csak a szerzetesek nyuzsiztek az udvaron. Nehany idosebb es sok kicsi, akik mint a megvadult kiskecskek, kergetoztek. Egynemelyik az udvaron szorgalmasan mosta a szennyest. Ebben a kolostorban egy 4,8 m magas eljovendo Buddhaszobor talalhato. Teat akartunk inni, de nem volt eppen villany (allitolag), kesobb szoltak, hogy de meleg tej, az van. Azt biztos valami massal melengettek, hehe. Kertunk E-nek egy bogrevel.

Doling Gum Sakya Guru Gompa
Itt kulon kis hazikoban volt a ket hatalmas imamalom. Az imahaz mogott a szerzetessracok nagy vehemenciaval kriketteztek.

Yiga Choling Monastery
Mar megint bekavartunk valami nem turistas telepre, bar most taxival. A vegen egy szep kolostor all. Bent a szerzetes  megengedte E-nek, hogy megnezegessen egy nagyon oreg hosszukas konyvet, amire E-nek mar eleg regota fajt a foga. Ilyen konyveket a szertartasokhoz hasznalnak. Itt is volt egy nagy Maitreya (eljovendo Buddha) szobor.

Dali Monastery
Ez egy hatalmas nagy kolostor, megfelelo idegenforgalommal. Sokkal gazdagabb is, mint a tobbi, a turistakat szervezetten is ide hordjak. Kifogastalanul karban van tartva, az epulet egesz tomege messzirol latszik a hegyoldalon. Itt is az udvaron szaladgaltak a kis szerzetesek, a nagyobbak csak uldogeltek. Volt egy kulonterem, amiben 6 db nagy, arany szinu imamalom volt, majdnem mindegyik elott ult 1-1 oreg szerzetes, vagy ~no es hajtogattak, mikozben mormoltak. Minket is beinvitaltak ide egy hajtasra. Arrebb egy konyvtarba kerultunk be, majd a kavezoban egesz finom kavet ittunk. Egy hatso ablakon keresztul gagyi szexualis abrazolasokat lattunk (ertsd: nem eredeti), de nem tudtuk tuzetesebben megnezni, mert arra jott egy szerzetes a mogorva kutyajaval. Ez a kolostor a drukpa kagyu iranyzathoz tartozik, vagymi. :)
Ez itt az utolso kepen az egyik kedvenc kajank, a csirkehusos gozolt momo.

13 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekelne, hogy Ti mit mormoltatok amikor az imamalmot hajtottátok :-)))
    Helló, Te nem szoktál mérges lenni ha nem sikertül vmi azonnal! Csak nem hagyod, hogy mások elrontsák a Te hangulatodat?! Egyébként a képek nagyon szépek, és érdekesek, küldjétek csak! Pusz.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem inkabb maradjatok meg Darjeelingben, olyan jo kis helynek tunik!!!

    VálaszTörlés
  3. Gyonyoru az "alpesi pir".
    Julikam! Buddha bekes orszagaban Te csak ne akarj utni!
    Azzal a sok imamalommal egy eletre letudodjatok az osszes imadkozni valotokat.

    VálaszTörlés
  4. Jahhh, hat termeszetesen azt mormoltuk, amit kell! :) (Om mani...)
    Bozsikem, jo hely ez a Darjeeling, csak vannak mas jo helyek isch. Most intezi a gyerek az utat, ugy nez ki, hetfore lesz jegy. Hat igen, ez India, szokni kell a rahagyasokhoz.
    Igy viszont belefer a Botanikus kert is, juhe!

    VálaszTörlés
  5. A kimaradt többi jó helyet majd jövőre...
    Merthogy akkor is szívesen olvassuk majd a blogodat.
    Endre

    VálaszTörlés
  6. Jövőre is ott lesz még a Julóka? Nemán...:-)

    VálaszTörlés
  7. zebrina: varanasiban a mishra guesthouse-ban laktunk, ajalhatjuk a 203-as szobat, nagyon hangulatos, van internet a foldszinten, ha erdekel es kozvetlenul a manikarnika ghat, a ket halottegeto ghat kozul az egyik folott van. meg nem mondom milyen utcaban, ha van egyaltalan nevuk.
    500rol alkudtuk le 400-ra az arat, ennel olcsobban nehez jo szobat talalni, biztos lehet, de nekunk a hatodik utan mar nem volt idegunk tobbet keresgelni.
    mi is darjeelingben vagyunk, ha meg idoben olvasod ezt fussunk ossze valahol, ha tenyleg hetfoig itt vagytok. a hotel pagodaban lakunk az upper beechwood road-on. mondjuk talalkozhatunk vasarnap reggel 10kor a glenarysban ha jo nektek, vagy ajanlj mast, este meg rakukkantunk a netre

    VálaszTörlés
  8. Szerintem itt voltak Paterék:
    http://www.mishraguesthouse.com/home/
    Itt van cím és telefonszám is ( Mishra Guest House Manikarnika Ghat (Burning Ghat)
    C.K. 8/178, Garwasi Tola Gaumath,
    (Chowk) Varanasi-221001 (INDIA)
    Ph. 0091-542-2401143
    Mob. No. 09415540233
    Mob. No. 09335470208.
    Azt hiszem láttam ezt a helyet, és elég jónak tűnt. Mindenesetre jobbnak szállás szempontjából, mint a mi hardcore hotelünk a Harishchandra ghaton, a Hotel Sonmony (ahol viszont a hullaégetés szinte a szobában volt).

    VálaszTörlés
  9. Dani!
    Ott leszunk vasarnap 10-kor a Glenary's-ban, ha meg nem jottel volna ra, akkor elarulom, hogy a lanyomat ismered az egyetemrol, ugyhogy nem lesz nehez felismerni minket. :)

    VálaszTörlés
  10. Erzsi,
    nagyon szepen koszi, megprobaljuk oket elerni.

    VálaszTörlés
  11. Szia Endre! Nem vagyok en Krozus! :) De az biztos, hogy legkozelebb csak notebookkal indulok utnak, igaza volt a Robinak.

    Namika, te vagy az, aki ugy gondolja, hogy jovoig maradjunk? De csak akkor, ha kijottok hozzank szilveszterezni... :)

    VálaszTörlés
  12. Idén sajna nem fog mwenni, de ha mwegvárod a jövó év végét is ott, szó lehet róla!:-)
    Nagyon tecc eddig, amit láttatok,így tömeg nélkül!

    VálaszTörlés