Kedves Olvasó, igen, jó helyen jársz, ez az egykori "Indiában járunk" blog, mely mostanra átvedlett a fenti megnevezésre és több élménybeszámolónak is helyet fog adni.

2009. november 11., szerda

Agra 2

Tegnap este mar eleg furcsan neztem a szobankat, mert egyre inkabb olyan erzesem volt, mintha egy tyukolban lennenk. A szoba, mint irtam, a lepcsofordulo folott kialakitott valami volt, de ez meg nem ok az aggodasra, viszont amikor jo keson keszultunk lefekudni, a szomszed hazban elkezdtek valami irtozatos muanyagot egetni es az osszes resen az aramlott befele, valamint a hangjuk is, mert irto jol ereztek magukat ejszaka fel egykor. Ezenfelul a hullampalan elkezdtek a majmok is ugralni, ami korulbelul ugy hangzott, mintha a fejunkon ugraltak volna, majd a nem zarhato ablakot is elkezdtek benyomogatni. Szoval jo ejszakanak neztunk elebe.
Eloszor reklamaltunk a recepciosnal, aki elhallgattatta a szomszedsagot, felraktunk egy pledet az ablakra a szag ellen, a szunyogcsipes-enyhito rudacskammal nagyjabol lezarhatova tettuk az ablakot, majd gyorsan elaludtunk, hogy ne halljuk a fejunk felett a duborgest...  Ez egesz gyorsan ment a korulmenyek ellenere.

Masnap 5:50-kor keles fel, menni megnezni a Taj Mahalt. Teljesen folosleges olyan koran kelni, hiaba ajanlja az LP, mert olyan szmog van, hogy a kelo nap semmi kulonleges latvanyt nem bir elerni az epuletnel. Kesobb, amikor az ido kitisztul, mar nagyon szep latvany! Minden igaz, amit rola irnak, tenyleg legies, konnyed. Iszonyu tomeg volt, nem csak kulfoldiek, hanem belfoldi turistak is. Mindenki, mint az orult, fotozkodik a leheto legkulonbozobb pozokban a Taj-dzsal a hatterben. Jaj, nagyon jo volt a tiszta, gondozott parkban setalgatni, vegre semmi mocsok es buz. Jo sok idot eltoltottunk bent, kicsit felo volt, hogy majd cirkuszolnak a szallason, hogy tulleptuk az idonket, de nem erdekelt, mert a bogyomben voltak a hulye szobajukkal.  Nem cirkuszoltak egyebkent, adtak szekrenyt, amibe elzarhattuk egesz estig a cuccunkat, es egyebkent is normalisan viselkedtek, vegulis nem maradt bennem tuske a bena szoba miatt. :)
Delutan toprengtunk, hova menjunk, szoba jott Fatehpur Sikri is, de olyan hoseg volt, hogy nem nagyon akarodzott taxizni orakat, na, meg az ara is eleg huzos lett volna. Igy inkabb az Agra Fortba mentunk el es nem bantuk meg! Elotte azert Agra is megmutatta, hogy van neki csunyabbik arca is, bekavartunk valami piacfelere, uhhh, felvette a versenyt Delhivel. Pedig Agra nagyon kellemes,  a szmog is kisebb, mint mashol, az utak szelesek es egesz jarhatoak, sok a zold terulet. Tegnap igazi, tiszta, normalis uzleteket is lattunk, sot, voltunk is bennuk!

Utolagos megjegyzes: itt elfelejtettem megemliteni, hogy a piacon ket bode kozott megtalaltuk a nagymecset bejaratat, ahova igazabol igyekeztunk. Szep is lehetett volna akar, de nem volt az, mert rankszallt egy oreg es mindenaron meg akarta nekunk mutatni, amit ugyis lattunk a szemunkkel, ezzel megkeseritve a keveske muelvezetet.
Apropo szmog. Irtozatos szmog van mindenhol, egyfolytaban kohogok, melyrol, szarazat. Neha ugy erzem, megfulladok. Az emberek kendovel az arcuk elott kozlekednek, a naplemente szmogba fullad, este sotetben az autok, riksak lampai alig birnak keresztulhatolni a tomeny, budos levegon.
Szoval az erodot neztuk meg. Ezt is szep tisztan tartjak, nem tudom, a sajat kornyezetuket miert nem lehet... Szep nagy teruleten van, edes kis mokusok szaladgalnak benne. Persze majmok is vannak, de csak paran. Szep idoben remek a kilatas a Taj Mahalra. Tobb palota, mecset, egymasba nyilo udvarok kozott maszkaltunk.

Voltak rosszabb pillanataink is, a piocakat nem mindig tudjuk toleralni, van, hogy elfogy a turelem es pokolba kivanunk mindent es mindenkit...
Most egy kicsit rovidebbre fogom, mert nagyom elszaladt az ido es napok ota alig aludtunk valamit.
Delhiben vagyink az Ajay Guest Houseban, remek kis szobank van, most tenyleg, meg illata is van es a fala, kovezete tiszta! Jo, az agynemu mar nem annyira, de ez szinte rendszeres. Nem baj, hoztunk paplanhuzatot magunkkal, azzal sokmindent meg lehet oldani. :)
Az ut Agrabol a leheto legsimabban zajlott a legjobb vonattal (Shatabdi Express), kenyelmesen, ket ora alatt. Meg szerintem mi is kezdunk belejonni a dolgokba. Jo, ez azert is volt igy, mert az agrai fopalyaudvar (Agra CANTT) ritka kulturalt. Es a vonat semmit nem kesett!
A delhi szallast szinte talalomra valasztottuk ki az LP-bol, az autoriksas 3x elhuzott elotte, mire megtalalta a Main Bazaarban. Micsoda elet van itt ejjel is! Most elmult ejszaka fel 1, de meg ezerrel mukodik a szallo (internet, kajalda, biliard), remelem, azert tudunk majd aludni.
Holnap delutan tovabbutazunk Amritsarba, szinten a Shatabdival. Mindenkinek pussz!

10 megjegyzés:

  1. Julikam!Disco nem volt ? :))))) Boeschke

    VálaszTörlés
  2. Jaja, pont a disco hianyzott volna. :) Volt fuldugo es amugy is eleg faradtak voltunk.

    VálaszTörlés
  3. Ugye mindenki olvassa E. parhuzamos blogjat, a Namaste! cimut? (Itt van a jobboldalon a linkje.)

    VálaszTörlés
  4. Mindíg csak azt írod, hogy "olyan hőség volt" Mégis, hány fok?Felnézek Rátok, én a majmoktól piszokul féltem volna!Biztosan büdösek, és vicsorgók! Pfúúújjj!! pusz: Z.M.

    VálaszTörlés
  5. Ja, és ha valaki nem olvassa E. blogját, azért lehet, mert a gép azt jelzi, hogy egy hete írt utoljára valamit.Z.M.

    VálaszTörlés
  6. Ezerarcú India... Megismertetek belőle vagy 999-et... Endre

    VálaszTörlés
  7. ZM,
    nem kell mindent elhinni a gepnek, kattints ra!
    Kulonben fogalmam sincs, hogy hany fok, mondjuk 30.
    A majmok nem bantanak az utcan, de ha valamelyik bekerult volna a szobaba es nem tud kimenni, akkor az szorult helyzetnek szamit, es nem szerettem volna megtapasztalni.

    Endre,
    attol tartok, Indianak van meg egy csomo arca... :)

    VálaszTörlés
  8. vicces, mi is pont az ajayban laktunk asszem. erdekes, hogy miert nem vagyok megsem biztos a neveben, pedig meg csak ket honapja volt es oda is akarunk visszamanni majd, ha megint delhibe erunk. ez valami kis sikatorbol nyilik ugye, ami pedig a main bazaarbol? es lent van a kajalda, meg az internet es egy rex asztal

    VálaszTörlés
  9. PB!
    Igen, ez az Ajay. Tok jo hely, mi is ide tertunk vissza Amritsarbol.

    VálaszTörlés
  10. ok, koszi, azaz, mi is ott laktunk es szerintwem ott is fogunk a vegen. jo utat haza, ha addig mar latnalak benneteket virtuelle

    VálaszTörlés