Kedves Olvasó, igen, jó helyen jársz, ez az egykori "Indiában járunk" blog, mely mostanra átvedlett a fenti megnevezésre és több élménybeszámolónak is helyet fog adni.

2009. november 4., szerda

Varanasi 2

Varanasi valahogy nem az igazi. Egyre inkabb ugy gondolom, aki Indiaba megy, az ne Darjeelinggel kezdjen, mert ott elfeledkezik arrol, amire honapokig keszul, hogy mi varja majd Indiaban. Szerintem ha Delhi utan Agra, majd Varanasi jott volna, sokkal kevesebb problemank lenne itt Varanasiban. Delhiben, amikor megerkeztunk, az fogadott, amire szamitottunk. Nem zavart. Utana viszont Darjeelingbe mentunk es ott olyan kellemes legkor volt, hogy most Varanasiban (egyelore) keptelenek vagyunk megszokni a korulmenyeket. Hihetetlen az ovaros, olyan szuk es olyan riaszto. Szaguldoznak a motorosok, szabalyosan lekaszabolnak az embert. ha nem ugrana felre idoben. Alig van kulfoldi a szuk sikatorokban, az emberek nem mosolyognak, viszont nem lehet oket lerazni. Lent a parton nemhogy kulfoldi, de no sincs egy szal sem. Azt hiszem, most jott ki rajtunk a kultursokk.
Ezt a bejegyzest nem biztos, hogy meg kellene mutatni az osszes csaladtagnak! :) Legfeljebb innentol.
A szallasnak van egy tetoterasza, ahonnan ralatni a Gangeszra. Az az etterem, ami tok jo, mert nem kell kulon nyakunkba venni a varost, ha enni akarunk es - bevallom - nagyon jolesik, hogy mindenfele ismeros kaja is van, mint tojasetelek, sultkrumpli. Az etvagyam meg nem az igazi.
Van itt egy pasas, Suresh, azt hiszem, o a fonok, aki igen jo uzleti erzekkel foglalkozik a vendegekkel. Nagyon udvarias, de emellett oszintenek tunik, nem csak felvett a viselkedese, hogy minel tobbet el tudjon adni a szolgaltatasaikbol. Adott terkepet, elsorolta a varos latvanyossagait, persze kitert a sajat szervezesu varosnezesukre es hajokirandulasaikra is. Nem eroszakos!
Ma felajanlotta, hogy menjunk vele az allomasra, mert meg akartuk venni a jegyeket a tovabbi uticeljainkra. Felvallalta az egyeb inteznivaloinkat is, pl. megkerdezni egy taxist, mennyiert vinne el Bodhgayaba. (Eleg draga, este utitarsakra vadasztunk a tetoteraszon.) Szoval tok jo fejnek nez ki az illeto. Jolesik a gondoskodasa ebben az elegge ijeszto ovarosban. (Csak remelni tudom, hogy ez a velemenyunk nem lesz tartos.)
Az allomason szinten van egy turist buro, ahogy mas turistahelyeken is. Teljesen hulye modon nem vittunk magunkkal eleg penzt a jegyekre, ezert kimentem, hogy vegyek fel az ATM-bol. Na, ott helyesek voltak az emberek. Egy hosszu sor vegere alltam be, csupa pasi volt ott. Egyszercsak jott ket no es a sor elejere alltak. Akkor megkerdeztem, hogy nok elore mehetnek? Mire mutattak, hogy persze! Elobb is megtehettek volna, de mindegy. Odaalltam a nok moge. Utana viszont segitettek a ket nonek penzt felvenni, az egyik engem bokodott, hogy latom-e, milyen benak. Azok voltak, meg kell hagyni. Utana nekem is segiteni akartak, csak nem volt mit, 2 masodperc alatt a penzemhez jutottam. Mire visszaertem, szegeny E, aki az egyik felbehagyott jegymegrendeles miatt nem tudott velem jonni, mar teljesen kikeszult az aggodalomtol, hogy hol a feneben jarok. Kozben a turisztburos pasi is akadekoskodott vele, szoval szegeny teljesen kiakadt. Vegul persze nem ugy vettuk meg a jegyeket, mint akartuk, kenytelenek leszunk Delhiben tolteni egy ejszakat. Esetleg valaki tud ajanlani az allomashoz kozel egy szallast Delhiben?
Vissza az ovarosba autoriksaval (tuktuk), ameddig lehetett es elkezdtunk amszkalni, ki egeszen a ghatig (a Gangeszhez). Kozben elgge elment az ido. Lattunk halottegetest is, de zavart, hogy ott sem volt egyetlen no sem (nem lehet indiai nonek ott lenni, ezt is suresh meselte), sem kulfoldi.
Eloszot megmartjak a szepen becsomagolt halottat a Gangeszban, utana rakjak a hasabfakra. 400 kg fa kell egy egeteshez, azt is ott meregetik, a halottegetes is csak egy uzlet! Kicsit acsorogtunk, persze allandoan el kellett hajtani a kiskolkoket es a felnott ajanlkozokat, akik mind teged akarnak elvezetni mindenfele. Nincs mas, csak lepusztult sikatorok, ezeken keresztul probaltunk kivergodni a tulajdonkeppeni piacra, az ovaros szelere, hogy vegyunk nehagy cuccot, amit hordani lehetne ebben a melegben. Kozben bejutottunk egy selyemszaris uzletbe, nagyon szep kelmek voltak, jo borsos aron. Mire kiertunk a piacszerusegre (az ovaros is tele van mindenfele arusitohellyel, de ruhat nem talaltunk), addigra teljesen kiakasztottak a robogok es biciklistak es az oriasi tomeg. Megprobaltunk gyorsan visszajutni es akkor jott egy kissrac biciklin, a legjobb fej az egesz napban, aki elvezetett majdnem teljesen a szallasig. Mindig megallt es bevart es teljesen intelligensen viselkedett. Halisten, hogy ilyennel is talakoztunk!
Na mindegy, most mar vacsiztunk, megnyugodtunk, holnap megyunk hajnalban csonakazni a Gangeszre a szallo szervezeseben. Beszelgettunk 2 spanyol lannyal, hatha hajlandok megosztani velunk a taxit Bodhgayaba, sajnos utaznak tovabb. Aranyosak voltak.

3 megjegyzés:

  1. Úgy látszik eddig nagyon elkényeztettek benneteket.Fel a fejjel csajok,gondolom itt sem esznek emberhúst.Így legalább átfogóbb képet kaptok Indiáról,lesznek szép, és kevésbé szép emlékek.Az is lehet, hogy 1-2 nap után beleszoktok az itteni körülményekbe.( Emlékezz, Sousseban is úgy volt)Jól nézzétek meg az érdekes dolgokat, és írjatok (vagy részletesen majd itthon)meg mindent.Pusz:Z.M.

    VálaszTörlés
  2. Julikam!Nezd a jo oldalat.Itt legalabb meleg van.
    Puszi Boeschke

    VálaszTörlés
  3. ZM,
    (Sousse-ban semmi bajom nem volt.) Ezzel sincs kulonosebb baj, de talan masra szamitottunk. Baratsagosabbra, kevesbe riasztora.

    Bozsikem,
    Ez igaz, es jokat alszunk. :)

    VálaszTörlés